Basisonderwijs

Ga met je klas en/of school aan de slag rond duurzaam watergebruik! Hier vind je inspirerende werkvormen, materialen en bronnen om je leerlingen uit het basisonderwijs onder te dompelen in het thema.

Onderzoek met je leerlingen wat wij te maken hebben met watervoorraden wereldwijd en inspireer hen om duurzamer om te gaan met water. Ontdek hier een waaier aan werkvormen en materialen om mee aan de slag te gaan in de klas.
'Alles begint met water' is een webquest vol weetjes, opdrachten in huis, filmpjes... over jouw watervoetafdruk. Leuk en leerrijk om thuis te doen :)
Filosofeer met je leerlingen over de prikkelende denkvraag 'Verspil je water als je vlees eet?' Om duurzame keuzes te kunnen maken rond watergebruik hebben je leerlingen een aantal vaardigheden nodig. De vaardigheid filosoferen helpt hen om waarden en concepten te verhelderen en diverse standpunten te onderzoeken. Hoe ga je zo'n filosofisch gesprek aan met je leerlingen? Ontdek het in deze inspiratiebundel!
Hoe kan je ervoor zorgen dat de leerlingen zélf bewuste keuzes maken rond watergebruik? En hoe komen leerlingen zélf tot acties om hun watervoetafdruk binnen de school te verkleinen? Ontdek het in deze inspiratiebundel 'Design thinking over de watervoetafdruk'! A.d.h.v. concrete werkvormen ontdek je hoe je met je leerlingen oplossingen kan bedenken voor uitdagingen en stap voor stap samen tot actie kan komen.
In deze zoektocht gaan je leerlingen samen met een personage uit de Filippijnen, Benin of Ecuador op onderzoek naar de watervoetafdruk van hun voeding, kledij, papier en direct watergebruik op school.
Op deze website kan je jouw watervoetafdruk berekenen én ontdek je tips & tools om meteen ook water te besparen!
A.d.h.v. een aantal meerkeuzevragen berekenen jouw leerlingen zelf hun watervoetafdruk.
Wereldwijd staan zoetwatervoorraden onder druk. Via onze consumptie gebruiken we water van overal in de wereld. Soms uit plaatsen waar watervoorraden reeds schaars zijn. Deze brochure geeft kort achtergrondinformatie over deze wereldwijde waterproblematiek en tips over hoe je zelf duurzamer met water kan omgaan.
Wat is hier gebeurd? Ontdek 5 plaatsen in de wereld waar het niet duurzaam gebruik van water grote gevolgen heeft voor mens en natuur. We zoomen in op katoen van aan het Aralmeer, watertanks in India, rozen uit Kenia, aardbeitjes uit Spanje en asperges uit Peru. We geven telkens kort de context bij een sprekende foto die jouw leerlingen kan prikkelen.
Wist je dat er 8000 liter water nodig is voor de productie van één jeansbroek? Kom in deze themabundel meer te weten over de watervoetafdruk van kledij.
Wist je dat voeding in België een grote hap inneemt van onze watervoetafdruk: bijna 50% van onze totale watergebruik gaat naar voeding. Kom er meer over te weten in deze themabundel.
Wist je dat 3% van de totale watervoetafdruk van een Belg naar papier gaat? Kom er meer over te weten in deze themabundel.
Wil je je helemaal onderdompelen in ‘de watervoetafdruk’? Ben je op zoek naar grafieken, kaarten, cijfermateriaal...? In ‘Leven op grote watervoet’ vind je heel wat verdiepend materiaal.
Actiegids met ludieke waterspelletjes in het zwembad
Ludieke actiegerichte waterspelletjes rond de waterproblematiek