Secundair onderwijs

Ga met je klas en/of school aan de slag rond duurzaam watergebruik! Hier vind je inspirerende werkvormen, materialen en bronnen om je leerlingen uit het secundair onderwijs onder te dompelen in het thema.

Deze inspiratiebundel gidst je door het verhaal van de watervoetafdruk, direct en indirect water, de impact van onze consumptie op watervoorraden wereldwijd… We bieden je achtergrond, uitgewerkt didactisch materiaal en werkvormen waarmee je je leerlingen kan onderdompelen en kan activeren om bewustere (water)keuzes te maken.
Jongeren duurzame waterkeuzes leren maken rond voeding, kledij, papier,... Een uitdaging! Dompel je onder in deze prikkelworkshop voor leerkrachten en directies secundair onderwijs. Of ontdek als ambtenaar hoe jij de scholen in je gemeenten hierin kan ondersteunen.
'Where is the Water?!' is een gloednieuw educatief stadsspel rond duurzaam watergebruik, waarbij de stad het spelbord is. De game stuurt jongeren, gewapend met een tablet, op missie in hun stad of gemeente waarbij ze worden uitgedaagd door dilemma’s over watergebruik en hun eigen watervoetafdruk. Al doende ontdekken de jongeren het verband tussen hun consumptie en de watervoorraden wereldwijd en leren ze duurzame initiatieven in hun buurt kennen. Doelgroep: 3de graad BSO
Hoe kan je ervoor zorgen dat de leerlingen zélf bewuste keuzes maken rond watergebruik? En hoe komen leerlingen zélf tot acties om hun watervoetafdruk binnen de school te verkleinen? Ontdek het in deze inspiratiebundel 'Design thinking over de watervoetafdruk'! A.d.h.v. concrete werkvormen ontdek je hoe je met je leerlingen oplossingen kan bedenken voor uitdagingen en stap voor stap samen tot actie kan komen.
Online spel van 1 lesuur om individueel in de klas te spelen rond toegang tot water.
Deze webquest is alles wat je nodig hebt om je leerlingen zelfstandig de watervoetafdruk te laten verkennen!
Op deze website kan je jouw watervoetafdruk berekenen én ontdek je tips & tools om meteen ook water te besparen!
Wist je dat 3% van de totale watervoetafdruk van een Belg naar papier gaat? Kom er meer over te weten in deze themabundel.
Wist je dat voeding in België een grote hap inneemt in van onze watervoetafdruk: bijna 50% van onze totale watergebruik gaat naar voeding. Kom er meer over te weten in deze themabundel.
Wist je dat er 8000 liter water nodig is voor de productie van één jeansbroek? Kom in deze themabundel meer te weten over de watervoetafdruk van kledij.
Wereldwijd staan zoetwatervoorraden onder druk. Via onze consumptie gebruiken we water van overal in de wereld. Soms uit plaatsen waar watervoorraden reeds schaars zijn. Deze bundel geeft achtergrondinformatie over deze wereldwijde waterproblematiek en tips over hoe je zelf duurzamer met water kan omgaan.
Wat is hier gebeurd? Ontdek 5 plaatsen in de wereld waar het niet duurzaam gebruik van water grote gevolgen heeft voor mens en natuur. We zoomen in op katoen van aan het Aralmeer, watertanks in India, rozen uit Kenia, aardbeitjes uit Spanje en asperges uit Peru. We geven telkens kort de context bij een sprekende foto die jouw leerlingen kan prikkelen.
Wil je je helemaal onderdompelen in ‘de watervoetafdruk’? Ben je op zoek naar grafieken, kaarten, cijfermateriaal...? In ‘Leven op grote watervoet’ vind je heel wat verdiepend materiaal.
Opdrachtenspel rond toegang tot water
Opdrachtenspel om samen de wateruitdagingen in Ecuador te leren kennen.
Informatief en ervaringsgericht gezelschapsspel rond de waterproblematiek.
Ludieke actiegerichte waterspelletjes rond de waterproblematiek.
Actiegids met ludieke waterspelletjes in het zwembad.
Franstalige interactieve website over water
Interactieve website over klimaatverandering