Wereldwaterdag@school

Elk jaar staan we op Wereldwaterdag (22 maart) stil bij het belang van water. Met Wereldwaterdag @school brengen we dit thema bij jou in de klas en op school! Zamel je ook T-shirts in, zodat we samen 100 olympische zwembaden aan liters water besparen? Wist je dat er voor het maken van één katoenen T-shirt zo’n 2.700 liter water nodig is? Door één T-shirt een nieuw leven te geven, bespaar je dus heel wat water. Roep de leerlingen (en ouders) op om een T-shirt die ze niet meer dragen en nog in goede staat is, mee te brengen naar school. Breng ze naar De Kringwinkel voor een tweede leven! 

Hieronder zetten we alvast een aantal lesideeën in de kijker:

Bekijk de documentaire over de omstandigheden waarin onze kledij gemaakt wordt en welke impact dit heeft op het milieu en de samenleving. De documentaire vertelt in 40 minuten het verhaal van een eenvoudig stuk textiel: een katoenen slipje. Zo ontdekken je leerlingen wat de uitdagingen zijn in de textielsector, o.a. op het vlak van water. (Doelgroep: 2e en 3e graag secundair.)

Ga je liever wat speelser aan de slag met je leerlingen dan kan je kiezen voor de quiz over ‘verborgen water’. Wist je dat we meer water verbruiken dan wat er uit onze kraan komt? Het grootste deel van ons waterverbruik zit immers verborgen in allerlei producten die we consumeren. Water zit verborgen in de kledij die we dragen, het voedsel dat we eten, het papier waarop we schrijven,… kortom neem iets in je hand en je hebt onrechtstreeks water vast. Via onderstaande quiz krijg je een intro in de wereld van het verborgen water. Je kan hem gebruiken als start bij je lessen om je leerlingen te prikkelen bij het thema ‘duurzaam watergebruik’, als leuke oefening tijdens je lessenreeks of als evaluatie op het einde van je project. Aan jullie de keuze! (Doelgroep: 10 tot 15 jaar.)

Wil jij het thema water ook zichtbaar maken in je klas? Dan heb je vast ergens een hoekje met boeken over het thema water. Maar welke boeken zet je dan precies in de kijker? Wil je je leerlingen aansporen om water te onderzoeken aan de hand van een reeks proefjes? Of laat je je leerlingen ook lekker wegdromen in een goed verhaal? Ben je op zoek naar kleuterboeken, strips of een bestseller voor leerlingen secundair? Neem dan een kijkje in de uitgebreide boekenlijst.
(Doelgroep: kleuter, basis en secundair.)

Wil je het thema graag uitgebreider behandelen, neem dan zeker ook een kijkje op onze uitgebreide pagina over //www.wereldwaterdag [at] school.be">wereldwaterdag@school.

BASIS - Wil je graag met je klas aan de slag rond de watervoetafdruk van kledij? In deze bundel vind je inspiratie en een aantal concrete tips om er in de klas mee aan de slag te gaan.
Wist je dat voor de productie van één jeansbroek 8000 liter water nodig is? Kom in deze themabundel meer te weten over de watervoetafdruk van kledij.
Deze Symbaloo biedt een overzicht en linken naar heel wat relevante filmpjes en websites om te gebruiken in de klas bij het werken rond de watervoetafdruk van kledij.
SECUNDAIR - 'Van katoen, het verhaal achter je onderbroek' is een online documentaire van GoodPlanet. De documentaire vertelt in 40 minuten het verhaal van een eenvoudig stuk textiel: een katoenen slipje. Zo ontdekken je leerlingen wat de uitdagingen zijn in de textielsector.
Speel de quiz met Kahoot.
Boekenlijst
Een uitgebreide boekenlijst over het thema water.