Gezonde groenten, het hele jaar door

Een van de boeren die van het nieuwe irrigatiesysteem gebruik maken, toont een watermeloen.

OEGANDA – Het jaar rond verse groenten, het is een van de vele positieve gevolgen van ons conservatieprogramma in de Mpanga-vallei.

Een aantal jaar geleden bouwden we, samen met onze lokale partners, een RAM-pomp in Nyakacwamba. Deze waterpomp wordt aangedreven door de kracht van de rivier en pompt rivierwater – via leidingen – tot over de bergflank, 130 meter hoger. De pomp werd geïnstalleerd zodat boeren niet langer de vallei hoeven af te dalen met hun vee, want de koeien vertrappelden er de met uitsterven bedreigde cycads – palmvarens uit de tijd van de dinosaurussen.

De RAM-pomp is een van de tools om het ecosysteem met de kwetsbare cycads te beschermen, en pompt dagelijks 31.000 liter water naar boven. Dat water wordt gebruikt als drinkwater voor mens en dier. 

Onlangs werd ook een irrigatiesysteem uitgebouwd, en het resultaat is ongelooflijk. Vroeger was het door het harde klimaat zo goed als onmogelijk om hier groenten te kweken. Vandaag kan dat het hele jaar door! Tomaten, watermeloenen en bieten zijn maar enkele van de gewassen die gekweekt worden. “Dankzij het irrigatiewater is mijn inkomen verviervoudigd,” zegt boer Kiiza. “Ik kon zo het benodigde schoolmateriaal voor mijn kinderen kopen. Door de strenge maatregelen tijdens de lockdown heb ik helaas niet alles kunnen verkopen, hopelijk lukt het volgend jaar beter.”

Follow
us