Na Dogbo krijgt ook Athiémé een sanimarché

Links: inhuldiging van de sanimarché / Rechts: toonmodel van de nieuwe latrine 'Mϵmϵ xↄ' (c) Blanche Blackassi

Op 20 september 2018 was het zover. De tweede sanimarché van Benin werd geopend in Athiémé. In deze winkel krijgen mensen advies over hoe ze zelf een toilet kunnen bouwen, rekening houdend met hun budget.

De sanimarché heeft een oppervlakte van 600 m², een showroom met verschillende toiletmodellen, en drie sanitaire blokken waar mensen even het toilet kunnen gebruiken of een douche nemen. Een afgevaardigde van het gemeentebestuur was aanwezig tijdens de inhuldigingsceremonie. “Deze infrastructuur is een belangrijke investering die het hygiënisch gedrag van de bevolking van Athiémé zal veranderen, waardoor ook de uitstraling van onze gemeente zal verbeteren.”

Mɛmɛ xᴐ

Naar aanleiding van de inhuldiging werd een nieuw type latrine voorgesteld, genaamd ‘Mɛmɛ xᴐ’ . Deze latrine heeft een put met variabele diepte en binnendiameter van 1,1 m, afgedekt met een stevige plaat van gewapend beton. De put bevindt zich aan de achterkant van de cabine. De gebruiker zet zich op een soort toiletpot, gemaakt van metselwerk en kunststof - de realisatie is een mix van moderne technologie en lokale engineering. De sifon voorkomt stank en de aanwezigheid van insecten. De cabine rond het toilet kan gebouwd worden op maat van de gebruiker en zijn/haar wensen met betrekking tot comfort en uitvoering: in metselwerk of terracotta, en bedekt met staalplaten, tegels of palmtakken.

Communicatie

De opening van de sanimarché werd gevolgd door een reeks spotjes op radio en televisie, en radiospelletjes en debatten over sanitatie. Intussen trokken ook animatoren de straten van Dobgo, Lokossa en Athiémé in om de noden met betrekking tot sanitatie van de huishoudens in kaart te brengen en de families of gezinnen te ondersteunen bij het vinden van een oplossing. Het uiteindelijke doel blijft immers dat niemand zijn behoefte nog in de openlucht doet. Niet in de bosjes, niet op straat, niet in het veld of in de rivier, maar wel op een toilet!

 

Artikel: Blanche Blackassi

Follow
us