Scholen besparen meer dan 270 miljoen liter water met T-shirt inzameling

‘Geef je om water? Geef (om) een T-shirt’; Join For Water, GoodPlanet, MOS en De Kringwinkel vragen aandacht voor duurzaam waterverbruik. Om 35 T-shirts te maken is even veel water nodig als de inhoud van dit zwembad. © Sarah Geypens / Join For Water

Op Wereldwaterdag, 22 maart, brengen duizenden leerlingen in Vlaanderen en Brussel oude T-shirts mee naar school. De ambitie is hoog: samen willen de scholen minstens 100.000 T-shirts inzamelen en via De Kringwinkel een tweede leven geven. Op die manier willen ze 270 miljoen liter water – goed voor 100 olympische zwembaden – besparen. Om één T-shirt te maken, is namelijk 2.700 liter water nodig. Het initiatief kadert binnen de actie ‘Iedereen Waterdrager’, waarmee de ngo Join For Water, De Kringwinkel en de organisaties GoodPlanet en MOS meer aandacht willen vragen voor duurzaam waterverbruik. 

Water is kostbaar. Wereldwijd leeft vandaag nog steeds 1 op de 10 mensen zonder schoon en drinkbaar water. Voor ons is het evident dat er proper water uit de kraan stroomt, maar dat is het niet in ontwikkelingslanden waar vaak kilometers gestapt moet worden om aan drinkbaar water te geraken. 

Met Wereldwaterdag @school, willen de ngo Join For Water, De Kringwinkel en de organisaties GoodPlanet en MOS, de schoolgaande jeugd doen nadenken over hoeveel water er verbruikt wordt en hen aansporen om bewuster met water om te gaan. Dit waterverbruik gaat over veel meer dan enkel het water dat uit de kraan komt. Wist je bijvoorbeeld dat de kleren die we kopen enorme ‘watervreters’ zijn? Zo is er maar liefst 2.700 liter water nodig om één katoenen T-shirt te maken!

‘Geef je om water? Geef (om) een T-shirt’

Door een T-shirt een nieuw leven te geven, bespaar je heel wat water. Daarom roepen meer dan 130 scholen verspreid over Vlaanderen en Brussel, hun leerlingen nog tot eind maart op om hun T-shirts die ze niet meer dragen maar in goede staat zijn, mee te brengen naar school. Deze T-shirts krijgen dan een tweede leven via De Kringwinkel. Daarnaast werken de scholen lessen en activiteiten uit over duurzaam watergebruik.

“De ‘Iedereen Waterdrager’-campagne wordt voor de tweede keer in de scholen georganiseerd. Het resultaat van de vorige editie – 74.000 opgehaalde T-shirts – willen we graag overtreffen. Dit jaar willen we met de scholen 100.000 T-shirts inzamelen en een nieuw leven geven. Samen vertegenwoordigen deze T-shirts maar liefst 270 miljoen liter water, goed voor 100 olympische zwembaden,” besluit Dries Moorthamers van Join For Water.
 

Follow
us